Napokon se vraćamo intervjuima! Ovoga smo puta odlučile predstaviti naše kolegice – bookblogerice, a započinjemo s Petrom Jukić koja nas je, prije svega, osvojila svojim prekreativnim, prezanimljivim i prezabavnim reelsima kojima širi ljubav prema čitanju. Ova vrijedna ljubiteljica knjiga također je pokrenula i svoj Podcast naziva Čitalački puls, a osim u našem intervju, upoznati je možeš i putem njezinog book cluba. Predstavljamo ti #ljepotučitanja POST #18

 Intervju s Petrom Jukić


1. Kada se rodila tvoja ljubav prema knjigama?

Moja ljubav prema knjigama započela je još u djetinjstvu, kada mi je mama poklonila veliku knjigu Grimmovih bajki. Sjećam se kako mi je čitala, stvarajući magičan svijet riječi. Ova ljubav se potvrdila kada sam završila osnovno školovanje, primivši knjigu iz književnosti kao poseban poklon za odličan uspjeh.

 

2. Tvoji najdraži žanrovi za čitanje?

Moj srce kuca za psihološkim trilerima, dramama te povijesnim ljubavnim romanima smještenim u 18. stoljeće.





3. Kada si otvorila blog? I na koji si projekt/suradnju najponosnija do sada?

Blog sam slučajno otvorila putem Instagrama prije dvije godine, razmišljajući o tome kako se istaknuti. Najponosnija sam na sudjelovanju u projektu čitamo.hr, gdje sam osvojila nagradu za najbolji video osvrt knjige prema članovima žirija i publike.

 

4. Naziv knjige koju trenutno čitaš?

Trenutno uživam u knjizi Lektira za roditelje autorice Marije Kozlek.




5. Koji su tvoji najdraži naslovi iz 2023. godine?

Izdvajam nekoliko sjajnih naslova iz 2023.: "Ljetni dvori - Kronike Carstva" Jusufa Džombe, "Hotel Wartburg" Zorana Žmirića, "Saten i Dragulji" Sare Škrobo, "Istina o slučaju Harry Qubert" Joela Dickera, "Ne ne i ne" Nine Lykke, "Sve možemo biti milijunašice" Rachel Rodgers i „Ovladajte svojim emocijama“ Thibaut Meurisse.

 

6. Što čitaš sljedeće?

Uskoro planiram čitati knjige "Ne gubi fokus" mlade domaće autorice Kristine Paj iz nakladištva Asia.


FOTO: Ljepota čitanja

 7. Koja je tajna uspješnog bookstagramera? Kako se istaknuti?

Nema posebne tajne, bitno je biti svoj, istaknuti autentičnost. Praćenje trendova je super, ali te to neće izdvojiti i dati osobni dodir. Kad se prate trendovi i npr. snimaju videa koja su već viđena kod drugih stranih bookstagramera, možeš biti u trendu, ali nemaš autentičnost, a smatram da nas upravo to izdvaja. Također, važno je pokazati poštovanje prema nakladnicima i autorima, reći im iskreno kada možeš i želiš li uopće pročitati njihovu knjigu. Nikada ne označavam autore i nakladnike u objavama njihovih knjiga ako sam im dala ocjenu manju od 4.

 

8. Koliko vremenski trošiš na stvaranje sadržaja?

Posvećujem puno vremena kreiranju sadržaja, ponekad i puno radno vrijeme. No, organizacija je ključna. Pripremim nekoliko videa i objava u jednom danu, čime oslobađam vrijeme za čitanje i slušanje audio knjiga tijekom dana.




9. Bookstagrameri koje pratiš, tko te inspirira?

Volim punoo ljudi iz zajednice, ali neke koje bih istaknula su Ana (učiteljica čita) koja zaista puno čita i uvijek ima iskrene osvrte, Andrea (mamine knjige) je apsolutni lider u pisanim osvrtima i uvijek se veselim njezinim objavama, Ana (knjige su moj svijet) je pokazala svoju autentičnost, humor u videima i volim njezin sadržaj, a i odlična je prijateljica, želim spomenuti i našu najveću hrvatsku blogericu Alis Marić (čitaj knjigu) koja je apsolutni primjer svima nama kako se s ovim hobijem može uspjeti i kad nam je to posao.

10. Knjiga kojoj se posebno veseliš 2024. godine?

S nestrpljenjem očekujem "Carrie Soto is Back" od TJR. Audio izdanje na engleskom me oduševilo, a sada se radujem izdanju na hrvatskom jeziku u nakladi Vorto Palabra. Također, veselim se i knjizi "Zakoni ljudske prirode" iz naklade Stilus.




 









Primjedbe