Nedavno smo u jednom lancu knjižara naišle na knjigu "kako si? Znanstveno utemeljene lekcije kako sustavno raditi na psihološkoj dobrobiti." Sve detalje o njoj, ali i o radu platforme "kako si?" otkrio nam je Sandro. "Želja nam je da vas ova knjiga pronađe onda kada će vam biti potrebna." post#15

 kako si? 

1. Za sve one koji još nisu čuli za udrugu kako si? možeš li je ukratko predstaviti? Kada i kako se rodila ideja o njezinom osnutku? Koliko članova trenutno brojite i na koje se načine drugi mogu uključiti u rad udruge?

Platforma kako si? nastala je tijekom pandemijske 2020. godine, konkretnije odmah nakon prvog zagrebačkog potresa i za vrijeme lockdowna. Naime, nas nekolicina upisala je izborni kolegij iz kliničke psihologije na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu kod prof. dr. sc. Nataše Jokić-Begić. Inače je praksa da se na tom kolegiju posjećuju različite ustanove koje se bave tretmanom psihičkih bolesti kako bi studenti dobili doticaj s praksom. Kako je bio lockdown i nije se nigdje moglo ići, nama je pala na pamet ideja da pokrenemo podcast zajedno s portalom srednja.hr te da na taj način dijelimo ono što smo do tada naučili na fakultetu, a što bi drugima moglo biti korisno u nošenju s pandemijom. I kako su pripreme za snimanje prvog podcasta tekle, dogodio se potres, studio u kojem se trebao snimati se urušio, a mi tri dana nakon toga podižemo platformu kako si?. U početku nam je puno pomogla tehnička služba Filozofskog fakulteta koji su nam dali domenu, otvorili e-mail račune i sve što je bilo potrebno za pokretanje s te tehničke, nama nepoznate, strane. Odlučili smo se na pisanje psihoedukativnih članaka i ponudili ljudima mogućnost savjetovanja putem e-maila. Od samog početka smo se usmjerili na normalizaciju psihičkih smetnji, borbu protiv stigmatizacije psihičkih poremećaja i bolesti te smo u to odlučili krenuti sa znanstveno provjerenim informacijama. Odlučili smo da će naša platforma biti mjesto sigurne i tople psihologije jer nam se činilo da su se, po pitanju psihičkog zdravlja, na internetu mogle pronaći informacije upitne kvalitete. S našom i brojnim drugim stranicama, takva situacija je danas ponešto bolja.

FOTO: kako si?

Kako se kolegij bližio kraju i mi smo dobili svoje ocjene, određeni dio nas nije htio završiti ovu priču pa smo tako na ljeto 2020. godine osnovali udrugu koja, eto danas ima skoro dvije i pol godine. Na početku nas je bilo 15-ak, a danas sa svim volonterima i vanjskim suradnicama naš tim broji i preko 30 ljudi. Novi nam se volonteri mogu priključiti putem poziva koje objavljujemo kad se pokaže potreba za proširenjem pojedinih timova. Trenutno smo u procesu odabira novih volontera za marketing tim, a priča se da ćemo uskoro širiti i svoj tim e-savjetovanja.

2. kako si? ima knjigu naziva kako si? Znanstveno utemeljene lekcije kako sustavno raditi na psihološkoj dobrobiti. Na poleđini knjige navedeno je nekoliko konkretnih primjera stresnih situacija. Otkuda inspiracija i kome je knjiga namijenjena? Kako je izgledao proces njezina stvaranja?

Sada kada gledamo unatrag, čini nam se da smo tu knjigu pisali od samih početaka, a da to nismo niti znali. Naime, svaki naš članak objavljen na webu prošao je kroz uredničke ruke Tine Rukavine i mene te bismo se dodatno konzultirali sa stručnjacima iz područja za koja smo smatrali da nemamo dovoljno znanja, ili ako su teme bile "vruće" i kontroverzne. A i naša mentorica, prof. dr.sc. Jokić-Begić uvijek je tu bila poput "dobrog duha" koji bi nadgledao proces pisanja i uređivanja. Također, svaki od naših članaka na kraju ima popis literature iz koje su informacije preuzete. 

Uz to svaki članak prolazi i lekturu naših dragih suradnika kroatista Ines Meštrić i Ivana Šimunića. A sve to uz jedan topao i, nadamo se, ljudima blizak ton i rječnik. Tako smo odmah od početka pisali članke koji su s jedne strane stručni i znanstveno provjereni, a s druge strane, pristupačni i dostupni što je moguće široj publici za čitanje. Kako smo mi marljivo pisali i uređivali članke, njihov broj je samo rastao tako da smo do danas napisali skoro 200 psihoedukativnih članaka na stvarno različite teme, od pandemije i nošenja s različitim neugodnim emocijama koje je ona potencijalno izazivala, preko odnosa u partnerstvu, obitelji pa do važnih društvenih tema. I tako su nam na proljeće prošle godine pristupili urednici iz Sandorfa koji su se zainteresirali za ideju knjige. Započeli smo proces odabira članaka i njihove kategorizacije u smislene cjeline. To se nije pokazao kao veliki problem jer smo ionako od početka kategorizirali vlastite članke kako bismo se mogli lakše snaći među njima – jedna od funkcija psihoedukativnih članaka bila je i njihovo korištenje u savjetovanju putem e-maila. Kako ne bismo svaki puta morali iznova opisivati neke česte psihološke pojave, napisali bismo članak i klijente bismo usmjerili na čitanje članka. Time dolazimo i do toga kome je knjiga namijenjena – općoj populaciji. Okupljeni članci bave se objašnjavanjem određenih psiholoških pojava i fenomena jer vjerujemo kako se dobrom psihoedukacijom mogu prevenirati budući i umanjiti postojeći problemi. No, da ne bi sve ostalo samo na teoriji, u člancima se nalaze i nebrojene znanstveno provjerene tehnike koje se često koriste u savjetovanju i psihoterapiji i koje dokazano pomažu u nošenju s različitim teškoćama, poput anksioznosti, neželjenih misli, konstruktivnog rješavanja sukoba i sl. Sve u svemu, želja nam je da vas ova knjiga pronađe onda kada će vam biti potrebna (kao što to vrijedi i za našu udrugu).

3. Što Vašu knjigu izdvaja od ostalih knjiga slične tematike? Osim psihologa danas savjete dijele gotovo svi – od influencera do motivacijskih govornika. Što je ono što ovu knjigu razlikuje od njihovih, ali i knjiga Vaših kolega poput Jordana B. Petersona, Julie Smith, Viktora Frankla ili pak domaćih Ljubice Uvodić Vranić ili Ivane Šešo?

Naši tekstovi su spoj teorijskog znanja i praktičnog iskustva, kako naše mentorice, tako sada i nas diplomiranih psihologa koji znanja usvojena kroz fakultet svakodnevno koristimo u svojem radu, ali i u privatnom životu. Često se znam uhvatiti kako idući kroz život želim izbjeći neku meni zastrašujuću situaciju ili napraviti nešto što ne bih rekao osobi koja mi dođe na savjetovanje da napravi. Tada si (blago, ali čvrsto!) kažem ne budi licemjer i napravi to. Mislim da je ova knjiga upravo to – spoj onoga što može pomoći i olakšati svakodnevne muke s kojima se suočavamo i toplog i nježnog (ali i po potrebi čvrstog) pristupa koji je nužan za usvojiti i primijeniti prema sebi onda kada nam je teško i kada patimo. Volio bih naglasiti sintagmu "sustavni rad na psihološkoj dobrobiti", koju smo stavili u naslov jer mnoge druge knjige (kako nepsihologa, tako i psihologa) obećavaju jednostavan i brzi put do oporavka i življenja sretnog i ispunjenog života kao da je to neki cilj koji se može ostvariti. Mi vjerujemo da je život težak i kako književnica Zadie Smith kaže: Pomiri se sa životom punim tuge jer inače nikada nećeš biti zadovoljan, želimo potaknuti ljude na prihvaćanje vlastitih neugodnih emocija i življenja života u skladu sa svojim vrijednostima. Jer čarobni štapić ne postoji, sigurno je da ćemo se još puno puta susresti s teškim životnim situacijama, ali ako vam ova knjiga pomogne da ne potonete pred izazovom, već sagledate što sve možete napraviti (bilo da umanjite problem stavljen pred vas ili da olakšate sebi), mislim da je onda uspjela u svom cilju!


FOTO: kako si?

4. Rad udruge prepoznao je i Grad Zagreb na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Koliko za rad udruge znači takva potpora? Koje brige najviše more građane? Jesu li to neke egzistencijalne krize, gubitak smisla, neizvjesnost, nezaposlenost, narušeni odnosi ili neke ozbiljnije neuroze?

Svakako nam je bilo drago kada je Grad Zagreb odlučio s nama suorganizirati događaj Obrati pažnju u sklopu Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Institucionalna podrška uvijek dobro dođe jer su institucije te koje mogu doprijeti do velikog broja građana. Također, lijepo je vidjeti da Grad i njegov gradonačelnik brinu o mentalnom zdravlju, kako svojem tako i svojih građana. Nadamo se da će se suradnja i dalje nastaviti kroz druge projekte i inicijative.

Bilo je divno ući među ljude i u ponešto neobaveznoj atmosferi razgovarati s građanima o tome kako su, što ih muči i smeta, ali i što im pomaže u nošenju sa svakodnevicom. Prekrasno je vidjeti ljude koji su prošli kroz svakakve teške trenutke, ali su pronašli načine da unatoč tome očuvaju vlastitu dobrobit. I gotovo se beziznimno pokazuje kako su im u tome pomogli bližnji, kroz razgovor i priču i bavljenje smislenim i za njih važnim aktivnostima. Naravno, bilo je i onih građana kojima je trenutno teško i možda ne vide smjer kojim bi trebali krenuti da bi im bilo bolje. Navodili su različite probleme s kojima se trenutno nose, no prema mojem dojmu, nekako najviše su to bili problemi u odnosima, najrazličitije vrste – prijateljskim, obiteljskim, partnerskim. Njima smo pokušali, koliko smo mogli u ograničenim uvjetima u kojima smo se nalazili, pobuditi nadu da se nešto može napraviti i usmjeriti ih na konkretne korake koje mogu poduzeti. Neki od njih nisu bili raspoloženi za poduzimanje akcije, i to je isto sasvim u redu. Njih smo poslušali jer vjerujemo da već i time možemo barem nakratko olakšati težinu koju ti ljude nose na svojim leđima.


FOTO: kako si? 

5. I za kraj nam otkrijte na kojim vas kanalima možemo pratiti i kako naši pratitelji mogu doći do knjige? Koja su prodajna mjesta?

Ako vas zanima psihologija i teme vezane za nju, možete nas pratiti na našem webu (kakosi.hr) te na našim Facebook i Instagram profilima.

Što se knjige tiče, ona se može kupiti u većini knjižara, ali i direktno preko nakladnika Sandorfa i njihove online knjižare knjigolov.hr gdje knjigu možete pronaći s određenim popustom u odnosu na knjižare.


Pomiri se sa životom punim tuge, jer inače nikad nećeš biti zadovoljan. 






Primjedbe